Hvis I har fælles børn, har I som udgangspunkt fælles forældremyndighed. Det betyder, at I som forældre i fællesskab skal træffe alle væsentlige beslutninger vedrørende jeres børn.
Det drejer sig bl.a. om udstedelse af pas, skolevalg og lægelig behandling. Kan forældrene ikke blive enige, kan den fælles forældremyndighed ophæves. Den fælles forældremyndighed kan også ophæves, hvis forældrenes samarbejde omkring barnet er så dårligt, at det skader barnet.
Du kan læse mere om forældremyndighed her
Hvis I som forældre går fra hinanden, skal I finde ud af, hvor børnene skal have deres adresse (bopæl). Den forælder, som børnene har adresse hos, er ”bopælsforælder”, mens den anden forælder er ”samværsforælder”.
Bopælsforælderen har flere rettigheder end samværsforælderen. F.eks. kan bopælsforælderen flytte til et andet sted sammen med børnene, og bopælsforælderen beslutter, hvor barnet skal gå i vuggestue og børnehave.
Det er muligt for forældrene at lave en aftale om delt bopæl, så begge forældre får indflydelse på de beslutninger, som kun bopælsforælderen normalt træffer, ligesom den ene forælder ikke bare kan flytte med barnet.
Du kan læse mere om bopæl og delt bopæl her
Den forælder, der ikke har barnets bopæl, er samværsforælderen, og barnet har ret til samvær med ham/hende. Forældrene kan selv indgå en samværsaftale, men hvis de ikke kan blive enige, er det Familieretshuset eller Familieretten, der afgør samværet.
Samværet skal normalt fordeles over en 14-dages periode, hvor samværsforælderen kan have barnet i alt fra syv dage til én dag.
Torvet 1A
8600 Silkeborg
Tlf. +45 3360 3000
post@kasusadvokater.dk
CVR: 4058 4714
Kontoret har åbent mandag-torsdag kl. 8.00-16.00 og
fredag fra kl. 08.00-15.00. Telefonerne er åbne i samme tidsrum
© KASUS Advokater - Intet indhold på hjemmesiden må kopieres uden forudgående aftale.